Kategorier
Okategoriserade

Uppdatering av kontaktuppgifter

Snart är det dags att skicka ut fakturan avseende medlemsavgiften för år 2022 till våra medlemmar.

Vill därför påminna om att det är viktigt att vi har rätt adressuppgifter och mailadress registrerad hos oss.

Extra viktigt att vi har rätt mailadress då vi numera skickar alla våra fakturor via mail.

Om ni vet med er att ni ändrat adress eller mailadress nyligen och inte meddelat oss detta får ni gärna maila era ny kontaktuppgifter till kansliet på mailadressen admin@seyf.se.

Kategorier
Okategoriserade

Ny lag om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar

Den 1 juli 2021, träder den nya lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar i kraft. Detta innebär i korthet att den som utför utföra estetiska injektionsbehandlingar såsom exempelvis botox och fillers, måste vara legitimerade läkare, tandläkare eller sjuksköterska.

Värt att notera är att vissa behandlingar, som bedöms vara mindre riskfyllda, undantas från lagens tillämpningsområde. Dessa är:

  • Tatueringar
  • Behandling där ett ämne (som inte är ett läkemedel) injiceras i huden genom användandet av nålfri teknologi
  • Behandling där ett ämne (som inte är ett läkemedel, blod eller filler) ytligt injiceras i huden

Eftersom SEYF haft denna kravspecifikation en längre tid påverkar detta inte majoriteten av SEYF´s medlemmar som utför behandlingsformen. Vi ser positivt på regeringens åtgärd för att stärka skyddet för den enskilda individen vid dessa behandlingar. Den som kontaktar en skönhetsklinik ska kunna vara trygg med att personalen har rätt kompetens och att det finns samma krav på patientsäkerhet som inom hälso- och sjukvården.

Personer som dessutom väljer en SEYF-certifierad utförare är också trygg i att det finns en kvalitetskontroll vid certifiering samt en anpassad behandlingsskadeförsäkring för behandlingen.

Kategorier
Okategoriserade

Ordinarie årsstämma SEYF

Hej,

Aktiva medlemmar har via brev blivit kallade till ordinarie årsstämma som kommer genomföras den 4 december. Är du medlem och inte fått brev? Kontakta kansliet så uppdaterar vi dina adressuppgifter.

OBS. För att vi ska kunna anpassa lokaler önskar vi OSA om du planerar att komma på årsstämman. Meddela oss senast den 15 november genom att maila till: admin@seyf.se Skriv ditt namn och/eller medlemsnummer.

Väl mött!

//Styrelsen

Kategorier
Okategoriserade

Kansliets öppettider under sommaren

SEYFs kansli kommer att vara stängt under perioden 2021-07-09 – 2021-08-08.

Under denna period kommer vi inte att ha möjlighet att svara i telefonen eller på mail.

Om ni har frågor angående våra medlemsförsäkringar går det bra att kontakta vår samarbetspartner Nordic Försäkring. Kontaktuppgifter till dem hittar ni på vår hemsida SEYF.se under fliken ”Försäkring”

Kansliet öppnar igen måndagen den 9/8-2021.

Vi önskar alla våra medlemmar en riktigt TREVLIG SOMMAR!!

Kategorier
Kansliet

Nya telefontider

De nya telefontiderna som gäller för 2021 är Måndag – Tisdag 10-12 och Torsdag 10-12.

Det går alltid bra att kontakta oss via mail på admin@seyf.se eller kontaktformuläret på vår hemsida.

Kategorier
Information

Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer

Med anledning av Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer som kan påverka SEYF´s medlemmar har vi i styrelsen tagit fram information om vad som kan komma att påverka dig som yrkesutövare inom skönhetsbranschen.

Sammanfattningsvis gäller detta:

  • Serviceinrättning kan definieras som t.ex. frisörsalonger, skönhetsmottagningar. Således berör dessa riktlinjer många av SEYF´s verksamhetsutövare.
  • Föreskriften anger att maxantalet ska beräknas på sådant sätt att varje besökare eller kund, inom varje avgränsat utrymme, ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av den tillgängliga ytan.
    T.ex. om din salong är 20 kvm har du möjlighet att ha två kunder samtidigt, samt den personal du behöver på plats. Har du mindre yta än 10 kvm rekommenderas att du har en kund i taget.
  • Det ställs även krav på att du på enklast sätt ska dokumentera (skriva) ned att du gjort en beräkning på antalet kunder du kan ha i din salong. Detta ska du kunna visa upp vid tillsyn.
    Detta gör du på enklast sätt genom att beräkna hur många kvadratmeter stor din salong är och dividera detta i 10. Då får du ut hur många kunder du kan ha samtidigt i din salong.

Läs mer gärna mer detaljerat på Folkhälsomyndighetens hemsida:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/gym–och-sportanlaggningar-badhus-och-handelsplatser/

Kategorier
Kansliet

Öppettider under Jul- och Nyårshelgen

SEYFs kansli kommer att vara stängt under perioden 2020-12-22 – 2021-01-10.

Under denna period kommer vi inte att ha möjlighet att svara i telefonen eller på mail.

Kansliet öppnar igen måndagen den 11/1-2021.

Vi önskar alla våra medlemmar en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!!

Kategorier
Information

Konsumentverket informerar om säkerhet vid estetiska injektionsbehandlingar

Du som utför estetiska injektionsbehandlingar har ett stort ansvar för konsumentens säkerhet. Därför måste du som är verksam utanför sjukvården se till att du uppfyller kraven i produktsäkerhetslagen.

Se Konsumentverket för information

Kategorier
Föreningen

Inställt årsmöte

Folkhälsomyndigheten har kommit ut med nya rekommendationer som berör alla ideella föreningar. De skriver i sina rekommendationer bland annat att: ”Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och liknande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.”

Med anledning av detta har SEYF styrelse valt att skjuta upp årsmöte för år 2020. Vi avvaktar och bevakar regeringens och folkhälsomyndighetens vidare rekommendationer och allmänna råd. Vi kommer att meddela ny tid och plats för årsmöte när sammankomster igen får genomföras utan risk för smittspridning.

Väl mött,
Daniel Holmlund
Ordf. SEYF

Kategorier
Information

Socialstyrelsen

Med anledning av rådande Covid19 situationen har SEYF varit i kontakt med Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen arbetar bla. med att vägleda kommunernas hälsoskyddsinspektörer som har tillsyn över hygieniska behandlingar.

Socialstyrelsen har fått en del förfrågningar från inspektörer om hur lämpligt det är i rådande corona-tider att bedriva hygieniska verksamheter och vad man särskilt bör tänka på vid hygieniska behandlingar. Särskilt undrar de över behandlingar där man är nära kunden under en längre tid, t.ex. kosmetisk tatuering, ansiktsbehandlingar mm.

Socialstyrelsen meddelar att man ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vara extra noga med handhygien, rengöring etc. Framförallt inte genomföra behandling om kunden eller behandlaren är sjuk eller har förkylningssymptom.

I dagsläget finns det inte några rekommendationer om att avstå hygieniska behandlingar, så länge man är frisk. SEYF kommer fortsätta att bevaka händelseutvecklingen och uppmanar att alla yrkesverksamma medlemmar att också fortsättningsvis hålla hög nivå på hygien. Vi på SEYF anser att det är viktigt att medlemmar även fortsättningsvis får bedriva behandlingar. Vi bedömer att våra medlemmar både är ansvarstagande ur hygienisk aspekt och vid förkylningssymtom på behandlare eller kund avstår behandling.

Väl mött,
Daniel Holmlund
Ordf. SEYF