Kategorier
Information

Socialstyrelsen

Med anledning av rådande Covid19 situationen har SEYF varit i kontakt med Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen arbetar bla. med att vägleda kommunernas hälsoskyddsinspektörer som har tillsyn över hygieniska behandlingar.

Socialstyrelsen har fått en del förfrågningar från inspektörer om hur lämpligt det är i rådande corona-tider att bedriva hygieniska verksamheter och vad man särskilt bör tänka på vid hygieniska behandlingar. Särskilt undrar de över behandlingar där man är nära kunden under en längre tid, t.ex. kosmetisk tatuering, ansiktsbehandlingar mm.

Socialstyrelsen meddelar att man ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vara extra noga med handhygien, rengöring etc. Framförallt inte genomföra behandling om kunden eller behandlaren är sjuk eller har förkylningssymptom.

I dagsläget finns det inte några rekommendationer om att avstå hygieniska behandlingar, så länge man är frisk. SEYF kommer fortsätta att bevaka händelseutvecklingen och uppmanar att alla yrkesverksamma medlemmar att också fortsättningsvis hålla hög nivå på hygien. Vi på SEYF anser att det är viktigt att medlemmar även fortsättningsvis får bedriva behandlingar. Vi bedömer att våra medlemmar både är ansvarstagande ur hygienisk aspekt och vid förkylningssymtom på behandlare eller kund avstår behandling.

Väl mött,
Daniel Holmlund
Ordf. SEYF